Enter your keyword

Karel en Elegast (Karel ende elegast)

Karel en elegast (karel ende elegast)

Lees hieronder gratis 28 pagina’s van het boek Karel en Elegast (Karel ende Elegast), De beste versie van de Middelnederlandse tekst en een vertaling in hedendaags Nederlands in doorlopend proza van Robert Castermans.

Karel-en-Elegast-Karel-ende-Elegast-Robert-Castermans-inkijkexemplaar

Download hier gratis 28 pagina’s van het boek Karel en Elegast (Karel ende Elegast), De beste versie van de Middelnederlandse tekst en een vertaling in hedendaags Nederlands in doorlopend proza van Robert Castermans.


Uitgeversinformatie

Er bestaan meerdere edities van het spannende ridderverhaal Karel ende Elegast, maar deze uitgave bevat de beste versie van de Middelnederlandse tekst van Karel ende Elegast, een vertaling in hedendaags Nederlands in doorlopend proza en een uitgebreide inleiding.

Koning Karel de Grote verblijft in zijn paleis in Ingelheim. Morgen zal hij hofdag houden. ’s Nachts wordt hij tot drie keer toe door een engel bevolen om te gaan stelen. Hij gehoorzaamt dit goddelijk bevel. Op rooftocht in een woud komt hij tot inzicht. Hij heeft zijn leenman Elegast ten onrechte verbannen en heeft daar nu spijt van. Hij bidt tot God dat hij Elegast als diefjesmaat mag hebben. God verhoort zijn gebed en Karel ontmoet Elegast, aan wie hij zich na een tweegevecht voorstelt als Adelbrecht. Samen gaan ze op dievenpad. Tijdens een inbraak komt Elegast erachter dat Eggerik van Eggermonde een plan heeft gesmeed om morgen de koning te vermoorden. Hij zegt dat tegen Adelbrecht. Die begrijpt nu waarom God hem bevolen heeft uit stelen te gaan. De volgende dag wordt Eggerik verslagen in een tweegevecht als godsoordeel en opgehangen. Elegast wordt in ere hersteld en krijgt Eggeriks vrouw. ‘Si waren tsamen al haer lijf.’

Deze uitgave van de neerlandicus Robert Castermans is geschikt voor middelbare scholieren, studenten Nederlands en iedereen die Karel en Elegast wil lezen zonder afgeleid te worden door verklarende voetnoten.

Bestel nu Karel en Elegast (Karel ende Elegast), De beste versie van de Middelnederlandse tekst en een vertaling in hedendaags Nederlands in doorlopend proza