Enter your keyword

Het esbatement van den appelboom

HET ESBATEMENT VAN DEN APPELBOOM

Lees hieronder gratis 17 pagina’s van het boek Het esbatement van den appelboom (Het esbattement over de appelboom) in hedendaags Nederlands en andere kluchten van de rederijkers, Met een uitgebreide toelichting and with a summary in English of The Farce of the Apple Tree van Robert Castermans.

Het-esbatement-van-den-appelboom-Robert-Castermans-inkijkexemplaar

 

Recensie van NBD Biblion

(Laat)middeleeuwse toneelspelen zijn niet erg in trek meer, worden hoogstzelden (tot nooit) opgevoerd en toch heeft de auteur er al vier in hedendaagse vertaling uitgebracht (in eigen beheer). De anonieme stukken ‘Nu noch’ en ‘Lanseloet van Denemarken’ en ‘Granida’ van P.C. Hooft verschenen eerder in identieke uitgaven. Dat wil zeggen: met uitgebreide inleiding, verwijzingen naar en citaten uit andere, verwante teksten, in prettig ruime opmaak, allemaal bedoeld om de lezer warm te maken voor deze oude teksten. Ten dele slaagt de auteur (een neerlandicus) daar zeker in, al blijft de noodzaak van publicatie onduidelijk. Voor middelbare scholieren is dit werk ook vertaald weinig boeiend, voor studenten letterkunde niet wetenschappelijk geannoteerd. Bovengenoemde stukken en ook ‘Het esbatement van den appelboom’ (een klucht) zijn producten van de rederijkerstijd. Dit betekent enerzijds een zekere speelsheid in taal en thema, anderzijds een nog doorleefde religiositeit. Dit kan voor onze tijd wellicht nog interessant zijn, zoals de ‘vertaler’ wel goed voor het voetlicht weet te brengen.


Bestel nu
Het esbatement van den appelboom (Het esbattement over de appelboom) in hedendaags Nederlands en andere kluchten van de rederijkers, Met een uitgebreide toelichting and with a summary in English of The Farce of the Apple Tree