Enter your keyword

Granida

GRANIDA

Lees hieronder gratis 52 pagina’s van de 3de, herziene en uitgebreide druk van het boek Granida van P.C. Hooft in hedendaags Nederlands, Met een uitgebreide toelichting van Robert Castermans.

Granida-van-P.C.-Hooft-in-hedendaags-Nederlands-Robert-Castermans-inkijkexemplaar

Uitgeversinformatie

Granida van P.C. Hooft is het bekendste herdersspel van de Nederlandse literatuur. Het is een van de grote succesnummers uit de zeventiende eeuw en blijft heel lang populair. Ook tegenwoordig wordt het nog veel gelezen.

De koningsdochter Granida wil trouwen met de eenvoudige herder Daifilo, maar door het standsverschil is dat niet mogelijk. Bovendien wil haar vader haar aan iemand anders ten huwelijk geven. Daarom bedenkt zij een ingenieus plan. Anders dan Romeo en Julia trouwen Granida en Daifilo uiteindelijk met elkaar en leven ze nog lang en gelukkig …

De neerlandicus Robert Castermans heeft Granida vertaald in hedendaags Nederlands en voorzien van een uitgebreide toelichting. Daardoor is deze uitgave geschikt voor middelbare scholieren, studenten Nederlands en iedereen die dit prachtige toneelstuk wil lezen zonder afgeleid te worden door verklarende voetnoten.

één der parels van onze literatuur – prof. dr. Lieven Rens


Recensie van NBD Biblion

Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) geldt als de belangrijkste Nederlandse dichter, toneel- en geschiedschrijver uit de renaissance. ‘Granida’ (1605) is één van zijn succesvolste toneelstukken. Het stuk draait om de herder Daifilo die verliefd wordt op de koningsdochter Granida en die daarom naar het hof trekt. Daar dient hij de edelman Tisiphernes, maar wanneer Daifilo, namens zijn heer, Granida het hof moet maken, verklaart hij haar zélf de liefde en de twee vluchten naar een idyllisch leven op het platteland. Zo valt dit stuk te karakteriseren als een herdersspel waarin de onschuld van het landelijke leven wordt geïdealiseerd, maar ook wordt hierin het belang van de geestelijke boven de lichamelijke liefde gepostuleerd. Robert Castermans heeft het moeilijk leesbare 17de-eeuws ‘Vroegnieuwnederlands’ van Hooft hertaald in modern en eenvoudig Nederlands. Bovendien bevat deze uitgave een lange maar goed leesbare inleiding over Hooft, zijn klassieke voorbeelden, zijn taalgebruik, het toneelstuk zelf en de thematiek ervan, alsmede een bibliografie en een aantal zwart-witfoto’s. Vrij grote druk.


Bestel nu Granida van p.c. hooft in hedendaags Nederlands